Zespół Placówek
Resocjalizacyjno -
Socjoterapeutycznych
w Oławie
Ks. F. Kutrowskiego 31A
55-200 Oława
Tel/fax: 0-71 31 33 744
e-mail: zprs@mos.olawa.pl

Światowy Dzień Zdrowia w ZPR-S w Oławie Drukuj Email
Wpisany przez: Paweł Kałużny   

swiatowydzienzdrowia2015 thumbJak co roku w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Z tej okazji rokrocznie wybierany jest temat przewodni, ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego. W tym roku tematem tym jest bezpieczeństwo żywności, któremu to zostały poświęcone zajęcia, jakie odbyły się 13.04.2015r. w Zespole Placówek Resocjalizacyjno - Socjoterapeutycznych w Oławie.

 

 

W zajęciach tych wzięła udział dziesięcioosobowa grupa gimnazjalistów, reprezentująca wszystkie klasy placówki, a także przedstawiciel Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Oławie p. Alina Ziółkowska i wicedyrektor ZPR-S p. Danuta Dróżdż. Zajęcia przygotowane i prowadzone były przez nauczycieli ZPR-S w osobach: Eweliny Kroczak – Hryciuk, Katarzyny Kuncewicz - Sośnickiej i Pawła Kałużnego.

Hasło tegorocznej kampanii, organizowanej przez World Health Organization oraz Państwową Inspekcję Sanitarną, brzmi: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”. Temat tegorocznych obchodów dotyczy aktualnych i coraz częściej pojawiających się problemów związanych z niebezpieczeństwem skażenia żywności bakteriami, wirusami, pasożytami i substancjami chemicznymi, wynikającymi z tego faktu konsekwencjami chorobotwórczymi dla człowieka oraz sposobami przeciwdziałania tym skażeniom.

Podczas zajęć uczniowie mieli okazję zapoznać się z informacjami na temat rodzajów żywności zagrożonych przez poszczególne bakterie, wirusy, pasożyty i toksyny, środków ostrożności, które należy stosować podczas przygotowywania posiłków oraz sposobów przechowywania żywności. Gimnazjaliści dowiedzieli się również, na jakie informacje należy zwracać uwagę podczas czytania etykiet produktów, uczestniczyli w rozwiązywaniu zadania polegającego na przyporządkowaniu najlepszego sposobu oraz miejsca przechowywania dla poszczególnych produktów spożywczych oraz odpowiadali na pytania w podsumowującym zajęcia quizie, który wyłonił zwycięzców organizowanego podczas całych zajęć konkursu, sprawdzającego wiedzę uczniów. W konkursie tym pierwsze miejsce zajęli uczniowie I klasy gimnazjum z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego, choć jak widać po zdjęciach z zajęć wszyscy ich uczestnicy czuli się zwycięzcami.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce internetowej. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookie, zobacz politykę prywatności.

Akceptuję pliki cookie z tej strony