Slow Food - zwalniamy tempo, chronimy smak i prawo do przyjemności |
Wpisany przez: Krzysztof Szewczuk |
Bieżące stulecia, narodzone i dojrzewające pod znakiem industrializacji, jako pierwsze wynalazły maszynę i ukształtowały życie podług jej reguł. Prędkość stała się naszymi kajdanami. Padliśmy ofiarą tego samego wirusa: szybkiego życia, które niszczy nasze obyczaje i atakuje nas nawet w naszych domach zmuszając nas do wchłaniania fast-food. Homo sapiens musi odzyskać mądrość i uwolnić się od prędkości, która zaprowadzi go do wyginięcia. Spokojną, materialną przyjemnością brońmy się przed powszechnym szaleństwem szybkiego życia. Wobec zdecydowanej większość tych, którzy mylą wydajność z szaleństwem, proponujemy szczepionki w postaci stosownych porcji zmysłowych przyjemności i smakoszostwa, przyswajanych w nastroju przyjemności - z wolna i długotrwale. Dlatego zaczynamy w kuchni, ze Slow Food. Aby uciec przed nudą fast-food odkryjmy na nowo bogactwo odmian i aromaty lokalnej kuchni. W imię wydajności szybkie życie zmieniło nasz styl życia, obecnie zagraża też naszemu środowisku, uprawom, miastom i pejzażom. Slow Food jest alternatywą, odpowiedzią awangardy. Znajdziecie tu prawdziwą kulturę. Przede wszystkim, zamiast zubażać smak, możemy zacząć go kultywować, stymulując postęp poprzez realizację międzynarodowych programów wymiany, poprzez wspieranie wartościowych projektów, promowanie dziedzictwa kulinarnego i żywnościowego oraz ochronę dawnych tradycji kulinarnych. Slow Food wspiera nas w podnoszeniu poziomu jakości życia. Pod znakiem ślimaka, jako naszego patrona i symbolu, reprezentujemy ideę i sposób życia, które bardzo potrzebują trwałego wsparcia ZPR-S w Oławie wspiera Was ze wszystkich sił :) polecamy: |